Sportfysiotherapie

Sportfysio-
therapie

Sportfysiotherapie is een specialisme dat binnen de fysiotherapie dat zicht richt op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures. De sportfysiotherapeut heeft inzicht in lichaamsprocessen tijdens het sporten en hoe blessures kunnen ontstaan.

Sportfysiotherapie richt zich op:

  • Recreatieve, prestatieve en professionele sporters met (telkens terugkerende) blessures
  • Kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van een therapie
  • Voorlichting, advies en trainingsbegeleiding bij mensen die bijvoorbeeld een marathon willen lopen of aan sport willen gaan doen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken

De sportfysiotherapeut kan, zo nodig, overleg plegen met of doorverwijzen naar een collega en/of (sport)arts. Trainers en coaches worden benaderd om een behandelplan door te spreken voor een efficiënt herstel.

De sportfysiotherapeut stelt samen met de sporter een behandelplan op in fases van behandeling. Naast training/oefentherapie gebruikt de sportfysiotherapeut middelen als: massage, tape-constructies en actieve mobilisatie technieken. In de laatste fase van de therapie wordt gerevalideerd op specifieke eisen van de sporter om terugkeer binnen de sportsetting te garanderen.